top of page
Tratamentul bolii Dupuytren

Tratamentul bolii Dupuytren

Eclipse-1s-200px.gif

Tarife

Tratament boala Dupuytren

de la 2500 RON

Ce este maladia Dupuytren?

Boala Dupuytren este o afecțiune fibroproliferativă care afectează țesuturile conjunctive de la nivelul feței palmare a mâinii și degetelor. Boala progresează lent în timp și se caracterizează prin formarea unui țesut fibros la nivelul aponevrozei palmare și a degetelor și determină retracția progresivă și ireversibilă a aponevrozei palmare.

Apare îndeosebi la persoanele peste 40 de ani, însă poate să apară și la tineri. Degetul IV și V sunt cele mai frecvent afectate,policele poate fi și el implicat, poate să afecteze două raze digitale simultan sau poate să apară la ambele mâini.

Cauzele apariției

Etiologia bolii nu se cunoaște cu exactitate, însă există o serie de factori care pot crește riscul de a dezvolta boala Dupuytren:

  • alcoolismul
  • diabetul zaharat
  • epilepsia
  • traumatisme
  • vârsta peste 50 de ani
  • sexul masculin (bărbații sunt mai afectați decât femeile)
  • istoric familial de boală Dupuytren

Simptomatologie

Boala debutează cu apariția unui nodul la nivelul palmei sau la baza degetelor, urmând ca mai apoi datorită îngroșării fasciei să se dezvolte coardele și benzile de-a lungul razelor digitale, care vor cauza rigiditate și contractura degetelor. În stadiile mai avansate boala Dupuytren poate produce retracții articulare și limitează capacitatea de folosire a mâinilor.

Una dintre cele mai folosite clasificări ale bolii este clasificarea Tubiana:

  • stadiul 1 – deformare cuprinsă între 0 și 45 de grade
  • stadiul 2 – deformare cuprinsă între 46 și 90 de grade
  • stadiul 3 – deformare cuprinsă între 91 și 135 de grade
  • stadiul 4 – deformare cuprinsă între 136 și 180 de grade

Cu cât stadiul bolii este mai avansat, ca atât operația și recuperarea va fi mai dificilă.

Diagnostic

Diagnosticul de boală Dupuytren se stabilește în urma consultației, în cadrul căreia medicul specialist vă va examina mâna, va observa nodulii și corzile de la nivelul palmei, va stabili gradul bolii nefiind necesare alte investigații suplimentare. Tot la momentul consultației vi se vor prezenta în detaliu toate metodele de tratament în cazul bolii Dupuytren.

Tratament

Tratamentul bolii Dupuytren este individualizat și se stabilește în funcție de gravitatea bolii, alte tare asociate, vârsta pacientului, profesia, etc și are ca scop restabilirea funcționalității mâinii.

 

Variantele de tratament pentru boala Dupuytren includ:

  • tratamentul nechirurgical
  • tratamentul chirurgical

Tratamentul nechirurgical (fără operație) se poate realiza prin:

  • fasciotomie percutatată cu acul (aponevrotomie percutană)- se realizează cu anestezie locală și presupune inserția unui ac special în piele pentru a întinde coardele fibroase; procedura se poate efectua la mai multe raze digitale simultan, însă în anumite zone la nivelul degetelor nu se poate efectua pentru a nu leza nervi sau tendoane.
  • fasciotomie enzimatică cu Clostridium Histolyticum- este unul dintre cele mai moderne tratamente și constă în injectarea enzimei la nivelul bridei/bridelor care afectează degetele. Se așteptă 24 de ore ca enzima să acționeze, urmând ca a doua zi sub anestezie locală să se întindă degetul, rezultatele fiind imediate.

Tratamentul chirurgical (aponevrectomie parțială sau totală) se folosește în stadiile avansate ale bolii și constă într-o incizie la nivelul pielii urmată de îndepărtarea unei porțiuni sau totală a aponevrozei modificate și sutura tegumentară. Postoperator se recomandă urmarea unui program de fiziokinetoterepie pentru o recuperare completă a mâinii.

În absența tratamentului boala progresează și afectează sever funcția mâinii și capacitatea de muncă.

bottom of page